Ouderschapsplan

Wanneer er kinderen zijn betrokken bij de scheiding, dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht en ook heel verstandig. Jullie kunnen dan wel geen partners meer zijn, jullie blijven samen ouders, voor de rest van jullie leven.

Door allerlei onderwerpen te bespreken en te horen van elkaar wat de verwachtingen over het ouderschap na scheiding zal zijn, kunnen er vaak ergernissen voorkomen worden. Voor 2007 was een ouderschapsplan niet verplicht, wat helaas resulteerde in te weinig overleg en veel discussies na de scheiding.

Door alles vooraf goed te bespreken en de afspraken helder op papier te zetten in het Ouderschapsplan, kunnen veel discussies voorkomen worden, wat vooral voor kinderen veel rust zal geven. Een veel gehoorde klacht van kinderen is dat de ouders na de scheiding nog steeds ruzie maken, en zij voelen zich ertussenin zitten. Een scheiding en de bijkomende veranderingen vergen een grote aanpassing van kinderen en dan zijn duidelijke afspraken voor hen heel prettig.

Tegenwoordig bespreken de ouders aan de mediationtafel onderwerpen als: het verdelen van de zorg, de vakanties, eventuele verhuizingen, school, gezondheid, gezagszaken (o.a. paspoort, reizen met minderjarige kinderen), nieuwe partners en natuurlijk de financiƫle zorg voor het kind/de kinderen. Jullie gaan als gelijkwaardige ouders aan tafel, en vanuit dat uitgangspunt worden de afspraken gemaakt die het beste bij de kinderen en bij jullie passen.